همکاری با انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

2 کارشناس ارشد مرتع داری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

3 استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

4 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

5 دانشجوی دکترای مرتع داری دانشگاه تهران

چکیده

تعیین ظرفیت چرای مرتع مستلزم آگاهی از فاکتورهای متعددی است که یکی از آنها کیفیت و ارزش غذایی گیاهان می‌باشد و برای رسیدن عملکرد دام به سطح مطلوب آگاهی از ارزش غذایی گیاهان اهمیت زیادی دارد. به همین منظور در تحقیق حاضر دوازده گونه مورد چرای دام گوسفند مهربان در 2 مرحله فنولوژی (رشد رویشی و رشد کامل) و در دو مرتع (گله بر و آق داق) در استان همدان مورد بررسی قرار گرفتند و شاخصهای معرف کیفیت علوفه شامل، پروتئین خام (CP) دیواره سلولی منهای همی سلولز (ADF)، قابلیت هضم ماده خشک (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) در آزمایشگاه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه واریانس داده ها حاکی از آن است که اثر گونه و مرحله فنولوژی در تمامی شاخصهای فوق در سطح 5 درصد (05/0p<) معنی‌دار بوده است. به طور کلی، آگاهی از کیفیت علوفه برای مدیریت تغذیه دام در مرتع ضروری است و در مدیریت اصولی دام و مرتع باید به کار گرفته شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Study of phonological stages effect on nutritive values of twelve species in Hamadan rangelands

نویسندگان [English]

  • Hosein Arzani 1
  • Mohammad reza Sadeghi manesh 2
  • Hosein Azarnivand 3
  • Ghasem Asadian 4
  • Ehsan Shahriari 5

چکیده [English]

Determination of grazing capacity depends on information about various factors such as forage quality and species nutrient values, and for achieve to ideal animal production information about nutrient value are very important. In this trial, nutrient values of twelve species were to evaluate, that were grazed by Mehraban sheep in two phenological stages (vegetative and maturity) in two sites of AghDagh & Galebor at Hamadan province. Forage quality indices as Crude protein (CP), acid detergent fiber (minus Hemicelluloses) (ADF),dry matter digestibility (DMD) and metabolisable energy (ME) were measured respectively. According to the results, significant differences were observed among the species and phonological stages for all measured and calculated forage quality factors (p<0.05). Generally, Information about forage quality factors is essential for animal nutrition management in rangeland and it should be considered in range and animal management designs.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • forage quality
  • phonological stage
  • Crud protein
  • dry matter digestibility
  • Metabolisable energy