همکاری با انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران

2 دانش‌اموخته رشته زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران ‌

چکیده

آزمایش حاضر به منظور مطالعه خصوصیات کیفی علوفه حاصل از برخی گونه‌های بومی باریک برگ و پهن‌برگ سازگار با اقلیم استپی گرم خوزستان با هدف استفاده به عنوان منابع تولید علوفه در استان خوزستان در سال زراعی 1391-1390 با استفاده از تجزیه واریانس یک‌طرفه و سه تکرار به اجرا درآمد. در این آزمایش 14 گونه‌ی بومی رایج در منطقه از پنج خانواده گیاهی انتخاب و صفاتی هم‌چون درصد ماده خشک، درصد خاکستر (با استفاده از کوره الکتریکی)، درصد ماده آلی، میزان پروتئین (به روش کجلدال)، میزان فیبر خام (بوسیله دستگاه فایبرتیک)، میزان انرژی خام (به وسیله بمب کالریمتر)، میزان کربوهیدرات‌های محلول و نشاسته (با استفاده از ماده خشک، فنل و اسید سولفوریک) آنها در اواخر مرحله گلدهی مورد بررسی قرار گرفت. بررسی خصوصیات کیفی نشان داد که گیاهان خانواده بقولات بالاترین درصد پروتئین و گیاهان خانواده گندمیان بالاترین درصد فیبر را به‌خود اختصاص دادند. همچنین همبستگی منفی و معنی‌دار بین درصد پروتئین و درصد فیبر (**565/0-r=) مشاهده شد. شاه افسر (Melilotus officinalis) از خانواده بقولات دارای بیشترین انرژی خام بود که البته با برخی از گونه‌های خانواده گندمیان فاقد اختلاف معنی‌دار می‌باشد. پنیرک (Malva parviflora) که دارای بالاترین درصد خاکستر بود، کمترین میزان انرژی خام را به‌خود اختصاص داد. گونه یولاف وحشی (Avenaludoviciana) و جو وحشی (Hordeummurinum) از خانواده گندمیان به ترتیب بیشترین و کمترین میزان کربوهیدرات‌های محلول را داشتند. به‌طور کلی، چنانچه برخی از گونه‌های بومی سازگار با اقلیم منطقه که علی‌رغم دارا بودن صفات کیفی مناسب جهت تعلیف دام، غالباً به عنوان علف هرز مزارع و باغات استان شناخته می‌شوند، در مراتع و یا زمین‌های بایر تحت عوامل زراعی کشت شوند، می‌توان علاوه بر احیای پوشش گیاهی مراتع تخریب شده، تولید ماده خشک در واحد سطح مراتع را به‌طور قابل توجهی افزایش داده و مقادیر معتنابهی علوفه دارای کیفیت مناسب جهت توسعه دامپروری در منطقه بدست آورد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Comparison of forage quality characteristics between narrow-leaf and broadleaf species in the warm steppe climate of Khuzestan

نویسندگان [English]

  • peyman hasibi 1
  • zeynab noroznejad 2

چکیده [English]

This research was aimed to study the forage quality of narrow-leaf and broadleaf species, compatible with the warm steppe climate of Khuzestan. The study was conducted during 2011-2012 using a one-way analysis of variance and three replications. In this experiment, 14 common native species in the region from five botanical families were selected. The sampling was done at late flowering stage. Traits such as total dry matter, organic matter, ash, protein, crude fiber, crude energy, soluble carbohydrates and starch were investigated. According to the results, the highest percentage of protein and fiber was measured for the plants from the Leguminous and Poaceae families, respectively.  In addition, a significant negative correlation was found between the protein and fiber percentage (r=-0.565**). Melilotus officinalis, from the leguminous family, had the highest crude energy with no significant difference with some species from the Poaceae family. The highest content of ash and lowest crude energy were recorded for Malva parviflora. Avena ludoviciana and Hordeum murinum from the Poaceae family had the highest and lowest content of soluble carbohydrates, respectively. Generally, planting of the species compatible with the climate of the region could be used both for forage production in rangelands and vegetation restoration in degraded rangelands.   

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ash
  • FIBER
  • grasses
  • legumes
  • protein
  • rangeland
Arnold, G. W. and Hill, J. L., 1972. Chemical factors affecting selection of food plants by ruminants. Academic Press, New York, 77-101.
Arzani, H., 2012. Forage Quality and Daily Requirement of Grazing Animal. University of Tehran Press, Tehran, 278p.
Arzani, H., Torkan, J., Jafari, M., Jalili, A. and Nikkhah, A., 2000. Determination of forage quality of Hedysarum coronarium at phenological different stages. Pajouhesh & Sazandegi, 78: 51-55.
Ball, D. M., Collins, D.M. M., Lacefield, G. D., Martin, N. F., Mertens, D. A., Olson, K. E., Putnam, D. H., Undersander, D. J. and Wolf M. W., 2001; Understanding forage quality. American Farm Bureau Federation 1-10, Park Ridge,II.
Behnamfar, K., Siadat, S. and Salehe Shooshtari, M. H., 2009. Comparision of nutritional values of important range species in semi warm steppe Rangeland of Khouzestan. Iranian Journal of Range and Desert Research, 16: 86-95.
Daryaei, F., Chaichi, M. R. and Aghaalikhani, M., 2010. Evaluation of Forage Yield and Quality in Chickpea/Barley Intercropping. Iranian Journal of field Crop Science, 40 (2): 11-19.
Davis, A. M., 1979. Forage quality of Kochia prostrate compared with three browse species. Journal of Agronomy, 71: 822-824.
Dinarvand, M. and Sharifi, M., 2009. An outlook on vegetation of habitats in South-West of Iran (Khuzestan province). Pajouhesh & Sazandegi, 81: 77-86.
Erfanzadeh, R., Rostami Surak, A., Kashypzha, A. and Nyknhad, H., 2006. Assess the quality of forage species of perennial grasses in three different phenological stages. Research of agricultural sciences and natural resources of the Caspian, 4(1): 54-66.
Glenn, E. P., Swingle, R. S., Riley, J. J., Mota, C. U., Watson, M. C. and Squire, V. R., 1992. North American halophyte: Potential use in animal husbandry. 165-174.In Squires, V. R., and Ayoub, A. T., (Eds.). Halophytes as a resource for livestock and for rehabilitation of degraded lands. Kluwer Academic Publisher. Netherlands.
Hackmann, T. J., Sampson, J. D. and Spain, J. N., 2008. Comparing relative feed value with degradation parameters of grass and legume forages. Journal of Animal Sciences, 86: 2344-2356.
Hassibi, P., 2008. Physiological investigation of low temperature stress effect on different rice genotypes during seedling stage. Ph.D. dissertation, Department of Agronomy and plant breeding, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran.
Heady, H. F., 1964. Palatability of herbage and animal preference. Journal of Range Management, 17(2): 76-82.
Heshmati, G.A., Baghani, M., and Bazrafshan, O., 2007. Comparison of nutritional values of 11 rangeland species in eastern part of Golestan province. Pajouhesh & Sazandegi, 73: 90-95.
Karimi, H., 1994. Weed plants of Iran. Tehran University Press, 420p.
Kazemi, M., Tahmasbi, A. M., Naseian, A. A., Valizadeh, R. and Moheghi, M. M., 2012. Potential nutritive value of some forage species used as ruminants feed in Iran. African Journal of biotechnology, 11(57): 12110-12117.
Larry, W. V., Allentorell, A., Neil, R. R. and Tombartliett, E., 1997. Comparison of forage value on private and public grazing leases. Journal of Range Management, 50(3): 300-306.
Malan, P. J., and Rethman, N. F. G., 2003. Selection preference of sheep grazing different Atriplex species, proceeding of 7th International Rangeland Congress, Durban, 115-193.
Marinas, A., Garcia-Gonzalez, R. and Fondevila, M., 2003. The nutritive value of five pasture species occurring in the summer grazing ranges of the Pyrenees. Animal Science, 76: 461-469.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J. F. D., Morgan, C. A., Sinclair, L. A. and Wilkinson, R. G., 2010. Animal nutrition, Pearson Publishing, 714p.
Melvin, R. G. and Maryae, B., 2001. Using stage of maturity to predict the quality of annual range forage. rangeland management series. California Rangelands Research and Information center. http://anrcatalog. Ucdavis.
Mesdaghi, M., 1976. Research in comparative palatability of plants cultivated pasture in the steppe and semi-steppe of Markazi Province. The Research Institute of forests and rangelands, Publication No 20.
Moreira, F. B., Prado, I. N., Cecato, U., Wada F. Y. and Mizubuti, I. Y., 2004. Forage evaluation, chemical composition, and in vitro digestibility of continuously grazed star grass. Animal Feed Sciences Technology, 113: 239-249.
Mousavi, D. S., 1995. Determine the chemical composition of livestock and poultry feed and raw energy of Kermanshah. Master's thesis, Faculty of Agriculture, Tehran University, 134p.
Salehi, H. and hoveyzeh, H., 1999. Vegetations of Ahvaz - Azadegan plate. The Research Institute of forests and rangelands, Tehran, 1-10p.
Sheligl, H. Q., 1986. Die verwertung orgngischer souren durch chlorella lincht. Planta Journal, 47-51.