TY - JOUR ID - 114900 TI - تعیین پتانسیل گیاهان شورپسند به عنوان منبع روغن JO - تحقیقات مرتع و بیابان ایران JA - IJRDR LA - fa SN - 1735-0875 AU - مهدوی لاسینی, محمدجواد AU - رنجبر فردویی, ابوالفضل AU - زندی اصفهان, احسان AU - دهقانی بیدگلی, رضا AD - دانشجوی دکتری بیابان زدایی، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، ایران AD - دانشیار، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، ایران AD - استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات مرتع، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران AD - استادیار، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 24 IS - 4 SP - 920 EP - 927 KW - گیاهان شورپسند KW - روغن KW - اسید چرب اشباع KW - اسید چرب غیراشباع DO - 10.22092/ijrdr.2017.114900 N2 - با توجه به گستردگی مناطق شور در ایران، کشت و بهره برداری از گیاهان هالوفیت و مقاوم به شوری تحت شرایطی که هم آب و هم خاک شور است می توانند گزینه ای مناسب در زمینه تولید و استحصال روغن‌های گیاهی از گیاهان هالوفیت و مقاوم به شوری باشد. هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل سه گونه نمک دوست Suada fruticosa، Seidlitzia rosmarinus و littoralis Aeluropus به عنوان یک منبع روغن خوراکی و همچنین تجزیه و تحلیل  کمی و کیفی روغن می باشد. بدین منظور، بذور سه گونه هالوفیت از خاک‌های شور آران و بیدگل، ایران جمع آوری شد. استخراج اسیدهای چرب توسط حلال در روش سوکسله انجام گردید و همچنین اسیدهای چرب توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی آنالیز گردید. عملکرد روغن به دست آمده از Suada fruticosa، Seidlitzia rosmarinus و littoralis Aeluropus به ترتیب  6.61، 5.73 و 2 درصد محاسبه شد. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل روغن به روش کروماتوگرافی گازی، بذر گونه‌های هالوفیت حاوی 16 اسید چرب بوده که عبارت از، اسیدچرب اشباع بوتیریک اسید، کاپروئیک اسید، کاپرلیک اسید، کاپریک اسید، لوریک اسید، میریستیک اسید، پالمتیک اسید و استئاریک اسید، آراشیدیک اسید و اسیدهای چرب غیراشباع  میریستیک اسید، پالمیتولئیک اسید، اولئیک اسید، الایدیک اسید، لینولائیدیک اسید، لینولئیک اسید و لینولنیک اسید می باشند. نتایج نشان داد که بذور گیاهان شورپسند به ویژه سیاه شور می توانند به عنوان یک منبع روغن برای مصرف انسان استفاده گردد. UR - https://ijrdr.areeo.ac.ir/article_114900.html L1 - https://ijrdr.areeo.ac.ir/article_114900_bb11b645c1151f8a9ddb1eac71f7a925.pdf ER -