زهرا سلیمان نژاد؛ احمد عبدل زاده؛ حمیدرضا صادقی پور
دوره 21، شماره 1 ، خرداد 1393، ، صفحه 83-94
چکیده
گیاه Puccinelliadistans گیاهی چند ساله مرتعی و مقاوم به شوری از تیره گندمیان میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی چگونگی اثر سطوح مختلف شوری، بر رشد، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و عناصر معدنی گیاه Puccinelliadistans انجام شد. آزمایش بر پایه طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار در گلخانه به اجرا در آمد. شوری شامل سه سطح 0، 100 و 200 میلیمولار کلرید سدیم بود. ...
بیشتر
گیاه Puccinelliadistans گیاهی چند ساله مرتعی و مقاوم به شوری از تیره گندمیان میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی چگونگی اثر سطوح مختلف شوری، بر رشد، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و عناصر معدنی گیاه Puccinelliadistans انجام شد. آزمایش بر پایه طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار در گلخانه به اجرا در آمد. شوری شامل سه سطح 0، 100 و 200 میلیمولار کلرید سدیم بود. گیاهان قبل از رسیدن به مرحله زایشی برداشت شدند. نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای شوری منجر به کاهش صفات رشد شامل طول بخش هوایی و کل، وزن تر و وزن خشک، تعداد برگ و میزان آب نسبی گیاه گردید. شوری سبب افزایش میزان سدیم، کاهش میزان پتاسیم و همچنین کاهش نسبت پتاسیم به سدیم در بخش هوایی و ریشه شد. فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پلیفنلاکسیداز بخش هوایی در تیمار 200 میلیمولار کلرید سدیم نسبت به شاهد کاهش یافتند، هرچند این تیمار شوری فعالیت آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز محلول و دیوارهای و پلیفنلاکسیداز در ریشه و پراکسیداز دیوارهای در بخشهوایی را افزایش داد. شوری باعث افزایش کلروفیلa، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها و کاهش میزان پراکسید هیدروژن شد، اما اثر معنیداری در میزان پراکسیداسیون لیپید بخش هوایی و ریشه گیاه نداشت. این نتایج نشان میدهد که تیمارهای شوری بهرغم کاهش رشد و افزایش یون سدیم در گیاه Puccinelliadistans منجر به تنش اکسیداتیو نشده است. احتمال دارد که کاهش میزان پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم و کاهش میزان آب نسبی در کاهش رشد ناشی از شوری دخیل باشد.