ندا ابراهیمی محمدآبادای؛ سیدحسن کابلی؛ فرهاد رجالی؛ علی اصغر ذوالفقاری
دوره 27، شماره 2 ، شهریور 1399، ، صفحه 347-356
چکیده
تاغ Haloxylon ammodendron از گونه های است که بصورت گسترده در احیای مناطق خشک مورد توجه است. با توجه به حساسیت مرحله جوانهزنی بذور و مشکلات مناطق بیابانی، استقرار و زندهمانی گیاه وابسته به عبور از مراحل ابتدایی رویش است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی نقش روشهای زیستی و مکانیکی پرایمینگ در بهبود خصوصیات رویشی نهال تاغ بود. کشت در دو بخش سینی ...
بیشتر
تاغ Haloxylon ammodendron از گونه های است که بصورت گسترده در احیای مناطق خشک مورد توجه است. با توجه به حساسیت مرحله جوانهزنی بذور و مشکلات مناطق بیابانی، استقرار و زندهمانی گیاه وابسته به عبور از مراحل ابتدایی رویش است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی نقش روشهای زیستی و مکانیکی پرایمینگ در بهبود خصوصیات رویشی نهال تاغ بود. کشت در دو بخش سینی نشا و پتریدیش درقالب طرح کامل تصادفی انجام شد. باکتریهای Pseudomonas fluorescens ،Azotobacter chroococcum، Bacillus megaterium، Azospirillum lipoferum و Flavobacterium F40. تیمارهای پرایمینگ زیستی آزمایش بودند. دستگاه اولتراسونیک با طول موج 24 kHz به مدت 5 دقیقه تیمار پرایمینگ مکانیکی را اعمال نمود. پرایمینگ زیستی و مکانیکی اختلاف معنیدار (01/0>p) در طول ریشهچه، نسبت طول ریشهچه به ساقهچه، رشد گیاهچهای، وزنتر ریشهچه وساقهچه و وزن خشک ساقهچه در آزمایش پتریدیش , و سینی نشاء داشتند. تیمار اولتراسونیک سبب افزایش (33%) وزنتر ریشهچه نسبت به شاهد در سینی نشا شد. تیمار Azotobacter ، سبب افزایش معنیدار طول ریشهچه (193%)، نسبت طول ریشهچه به ساقهچه (132%)، رشد گیاهچهای (108%)، وزنتر ریشهچه (232%) وزنتر (189%) و خشک (189%) ساقهچه تاغ نسبت به شاهد در پتریدیش شد. این باکتری طول ریشهچه (16%)، نسبت طول ریشهچه به ساقهچه (60%)، وزنتر (268%) و خشک (688%) برگ و سطح برگ (172%) را نسبت به شاهد در سینی نشا افزایش داد. Flavobacterium طول ساقهچه (40/21+) را نسبت به شاهد در سینی نشا افزایش داد. باکتری Azospirillum lipoferum وزنتر (65٪) و خشک (156٪) ساقهچه این گیاه را در سینی نشا با اختلاف معنیدار افزایش داد. باکتریهای Azotobacter chroococcum، Flavobacterium وAzospirillum lipoferum برای بهبود شرایط تولید نهال تاغ قابل توصیهاند.