نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
2 استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد
3 دانشیار پژوهشی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
4 استاد دانشگاه منابع طبیعی تهران
چکیده
این پژوهش برای تعیین ارزش غذایی گونه شوررویHalostachys caspica در سه مرحله فنولوژیکی رشد رویشی، گلدهی و بذردهی در سه رویشگاه متفاوت قم، یزد و ارومیه انجام گردید. پس از نمونهبرداری کاملاً تصادفی، شاخصهای دیواره سلولزی عاری از همیسلولز ((ADF، پروتئین خام (CP)، میزان خاکستر، چربی خام (EE)، انرژی متابولیسمی (ME)، هضمپذیری ماده خشک ((DMD و درصد رطوبت در آزمایشگاه با روشهای استاندارد تعیین شدند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از تجزیه واریانس در قالب فاکتوریل دو فاکتوره در نرمافزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل مراحل مختلف رشد و مناطق مختلف اکولوژیکی اغلب شاخصهای کیفیت اندازهگیری شده در مراحل مختلف رشد و رویشگاههای مختلف دارای تفاوت معنیدار بوده و این تغییرات دارای نظم خاص نمیباشند. نتایج نشان داد کهH. caspica در مرحله گلدهی بیشترین ارزش غذایی را دارا بوده و با افزایش سن گونه در هر سه رویشگاه میزان الیاف خام و خاکستر افزایش یافته است. گونه مورد نظر با توجه به قرار گرفتن در شرایط سخت اکولوژیکی، دارای ارزش علوفهای خوبی بوده و میتواند در برنامهریزی توسعه پایدار در مناطق شور مورد توجه قرارگیرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Nutritional Value of a holophyte species, Halostachys caspica in three Different Phonological Stages and three Different Sites
نویسندگان [English]
- Behruz Rasouli 1
- Bahram Amiri 2
- Mohammad Hasaan Assareh 3
- Mohammad Jafari 4
چکیده [English]
This research was performed to determine the nutritional value of a halophyte species, Halostachys caspica in three different phonological stages including primary growth, flowering and seed ripening in three different sites i.e, Qom, Yazd and Urmia provinces Plant sampling was completely randomized and crude protein, ether extract, water percentage, acid detergent fiber, ash, dry matter digestibility and metabolism energy were measured by standard methods. Data analysis was done using SPSS software in a factorial design. According to the results, interaction effects of growth stages and different ecological sites showed a significant difference for most of the measured factors and they did not follow a regular trend. The results indicated that H. caspica had the highest forage quality in flowering (second stage) while with increase of plant age, crude fiber and ash increased in all the three studied sites. Growing in sever ecological conditions and having high forage quality, H. caspica may be considered for sustainable development plan in saline regions.
کلیدواژهها [English]
- forage quality
- Halostachys caspica
- halophyte species
- Crude protein