همکاری با انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی، بخش تحقیقات بانک ژن، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

2 استاد پژوهشی، بخش تحقیقات مرتع، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

3 کارشناس بانک ژن، بخش تحقیقات مرتع، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی جمعیت های مختلف اسپرسOnobrychis sativaموجود در بانک ژن منابع طبیعی ایران از لحاظ عملکرد و کیفیت علوفه ، عملکرد بذر و صفات زراعی، تعداد 99 جمعیت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تکرار به مدت دو سال در ایستگاه تحقیقاتی البرز کرج کشت شدند. صفات کمی شامل: عملکرد علوفه و بذر، ارتفاع بوته، تعداد شاخه اصلی و فرعی، تعداد بذر در گل آذین، وزن هزار دانه، درصد مقاومت به سفیدک و صفات کیفی شامل: درصد قابلیت هضم، درصد پروتئین خام، کربوهیدرات های محلول در آب، درصد فیبر نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، فیبرخام و درصد خاکستر کل اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که جمعیت‌های 3001 (کرج) و 8206 (تهران) نسبت به دیگر جمعیت ها از لحاظ صفات کمی برتری داشتند. از لحاظ عملکرد و کیفیت علوفه جمعیت‌های 3001 (کرج) و 11815 (خلخال) نسبت به دیگر جمعیت ها اولویت داشتند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که عملکرد علوفه و بذر با صفات ارتفاع بوته، تعداد شاخه اصلی و فرعی همبستگی مثبت و معنی دار داشتند. رابطه بین درصد پروتئین با صفات عملکرد بذر،  تعداد بذر در گل اذین، درصد قابلیت هضم، درصد خاکستر مثبت و با درصد ADFو فیبرخام منفی و معنی‌دار بود. در تجزیه به مولفه های اصلی، سه مولفه اول توانست بیش از 50 درصد کل تنوع حاکم در بین جمعیت ها را توجیه نمود. مقادیر درصد واریانس مولفه یک تا سه بترتیب 23، 17و11 درصد بود. در تجزیه کلاستر جمعیت‌ها در فاصله اقلیدسی 5/18 در چهار گروه قرار گرفتند. این گروه بندی با گروه‌بندی جمعیت‌ها بر اساس دو مولفه اول و دوم حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی مطابقت داشت. جمعیت های که در یک گروه قرار گرفتند دارای صفات مشترک بودند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Genetic variation for yield, Agronomic and quality traits in different accessions of sainfoin (Onobrychis sativa)

نویسندگان [English]

  • hamideh javadi 1
  • Ali Ashraf Jafari 2
  • Masoume Ramezani Yeghaneh 3
  • Mahmoud Amirkhani 3

چکیده [English]

This research was aimed to evaluate the agronomic and quality traits of sainfoin (Onobrychis sativa L.) available in the Natural Resources Gene Bank of Iran. The study was conducted in a complete randomized block design with two replications in Karaj (Alborz Iran) for two years.Forage dry matter and seed yield, plant height, number of primary and secondary branches, number of seeds per plant, 1000-seed weight, powdery mildew disease infection, and the quality traits including dry matter digestibility (DMD), crude protein (CP), water soluble carbohydrates (WSC), crude fiber (CF), Acid detergent fibre (ADF) and total ash, were measured.The results showed that the populations of 3001 (Karaj) and 8206 (Tehran) had the higher mean values for agronomic traits. Populations 3001 (Karaj), and 11815 (Khalkhal) had priority for both dry matter yield and forage quality than other populations.The result of correlation analysis showed that both dry matter yield and seed yield were positively correlated with plant height and number of primary and secondary branch.Crude protein was positively correlated with seed yield, number of seed per plant, DMD and total ash and negatively correlated with ADF and CF.In principal component analysis, the first three components accounted for 50% of total variation among the populations. The contributions of the first to the third components were 23%, 17%, and 11%, respectively.This classification was in agreement with the classification of populations based on first two components. In cluster analysis, the populations were classified into four groups in a Euclidean distance of 18.5. The members of each group had the same traits.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sainfoin
  • Onobrychis sativa
  • Evaluation
  • yield
  • agronomic traits
  • quality
-Berdahl, J. D., Karn, J. F. and Dara, S. T., 1994. Quantitative Inheritance of forage quality traits in intermediate wheatgrass. Crop Science, 34(2):423-427.
-Diouf, J., 2003. Agriculture, food security and water. Towards the blue revolution. OECD observer, No. 236. Refrence: http//www.oecdobserver. org/news/fullstory. Php/aid/942. Html.
-Elçi, Ş., Ekiz, H., Gürkan, O., Baniwal, S. P. S., Sancak, C. and Kendir, H., 1995. Sainfoin (Onobrychis spp.) Forage Crops for Anatolia. Deutsch-Türkische Agrarforschung-Ankara, 117-122.
-Farshadfar, M., 2005. Study of Genetic and Cytogenetic Variation in Sainfoin (Onobrychis Sativa L.). Final Report of Research Design, Kermanshah Province. Research Institute Forests and Rangelands Publisher.
-Harasim, J. and Bawolski, S., 1993. Effect of the rate and number sowing on the density of the plant stand and the yield of sainfoin. Pametnik-puladski,103:171-179.
-Hart, R. H., Pearce, R. B., Chatterton, N. J., Carlson, G. E., Branes, D. K., and Hanson, C. H., 1988. Alfalfa yield, specific leaf weight, CO exchange rate, and morphology. Crop Science, 18: 649-653.
-Hasanvand, M., Jafari, A.A., Sepahvand, A. and Nakhjavan, Sh., 2010. Study for Yield and Quality traits in 6 domostic populations of common vetch (Vicia sativa) grown under optimum and dry land farming system in Lorestan, Iran. Iranian Journal of Range and Desert Research,16(4):517-535.
-Jafari, A., Connolly, V., Frolich, A. and Walsh, E. J., 2003. A note on estimation of quality parameters in perennial ryegrass by near reflectance spectroscopy. Irish Journal of agriculture and Food Research, 42: 293-299.
-Jefferson, P. G, Lawrence, T., Irvine, R. B. and Kielly, G. A., 1994. Evaluation of sainfoin-alfalfa mixtures for forage production and compatibility at a semi-arid location in southern Saskatchewan. Canadian Journal of Plant Science, 74(4): 785-791.
-Kokh, D.W., Dotzenko, A.D. and Hinze, G. O., 1972. Influence of three cutting systems on the yield, water use efficiency and forage quality of Sainfion. Agronomy Journal, 64: 403-467.
-Koivisto, J. D. and Lane, G. P. F., 2001. Sainfoin- worth another look. Published by the Royal Agricultural College on behalf of the BGS Forage Legumes Special Interest Group www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Gbase/AddInfo/sainfoin.
-Majidi, M., Arzani, A., 2009. Evaluation of yield potential and genetic variation of morphological, agronomic and qualitative traits in Sainfoin populations (Onobrychis viciifolia Scop.). Journal of Water and Soil Science, 13 (47):557-570
-Miller, D. A. and Hoveland, C. S., 1995. Other temperate legumes. 273- 281: In: An introduction to grassland agriculture (Eds,). Barnes, R. F., Miller, D. A. and Nelson, C. J.),. Iowa State University Press. Iowa.
-Mohajer, S., Jafari, A. A. and Taha, R. M., 2011. Studies on seed and forage yield in 10 populations of sainfoin (Onobrychis sativa) grown as spaced plants and swards. Journal of Food Agriculture Environment, 9(1):222-227.
-Mohajer, S., Jafari, A. A., Mat Taha, R., Syafawati Yaacob, J. and Saleh, A., 2013. Genetic diversity analysis of agro-morphological and quality traits in populations of sainfoin (Onobrychis sativa), Australian Journal of Crop Science (AJCS), 7(7):1024-1031.
-Mozaffarian, V., 2006. A Dictionary of Iranian Plant Names, Latin-English-Persian. Farhang Moaser Publishers, 671p.
-Prevost, D., Bordeleau, L. M. and Antoun, H., 1987. Symbiotic effectiveness on indigenous arctic rhizobia on temperate forage legume: sainfoin (Onobrychis viciifolia). Plant and Soil, 104: 63-69.
-Stevens, R. and Monsen, S. B., 2004. Forbs for seeding range and wildlife habitats. 425-466: In: Monsen, S. B., Stevens, R. and Shaw. N.L.(Eds,). Restoring western ranges and wildlands. Fort Collins, CO: USDA Forest Service, Rocky Mountain Research Station. General Technical Report RMRS-GTR.
-Rafiee-hoseini, M. and Tadayon, A., 2013. Evaluation of the quantitative and qualitative forage characteristics of different ecotypes of sainfoin at Shahrekord region, 15(1)39-52.
-Volence, J. J., Cherney, J. H. and Johnson, K. D., 1987. Yield components, plant morphology and forage quality of alfalfa as influenced by plant population. Crop Science, 27(2): 321-326.
-Wheeler, J. L. and Corbett, J. L., 1989. Criteria for breeding forage of improved feeding value: Results of a Delphi survey. Grass and Forage Science, 44(1): 77-83.
-Zarrabian, M., Mahdi Majidi, M. M. and Ehtemam, M. H., 2013. Genetic diversity in a worldwide collection of Sainfoin using morphological, anatomical, and molecular markers. Crop Science, 53:2483–2496