همکاری با انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهشی بخش تحقیقات جنگل، مرتع و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام، ایران.

2 استادیار بخش تحقیقات مرتع، موسسه تحقیقات جنگل و مرتع، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

3 مربی پژوهشی بخش تحقیقات جنگل، مرتع وآبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام، ایران.

چکیده

ظرفیت مرتع به علوفه تولید شده در مرتع، حد بهره‌برداری مجاز گونه‌های گیاهی، کیفیت علوفه و درجه سلامت مرتع بستگی دارد. گونه‌های مرتعی در ماه‌ها و سال‌های مختلف تولید معینی دارد. بدون شناخت خصوصیات تولیدی گیاهان و میزان مصرف علوفه یک مرتع در طول دوره چرا برنامه‌ریزی و مدیریت مرتع و دام مقدور نمی‌باشد. این تحقیق در طی سال‌های 1387، 1388 و 1389 به اجرا در آمد، و میزان تولید و مصرف علوفه در ماه‌ها و سال‌های مورد بررسی اندازه‌گیری گردید. در سه سال اجرای طرح بارش سالانه به ترتیب 138 و 200 و 330 میلی‌متر بود. نتایج نشان داد میزان تولید علوفه در سه سال به ترتیب 7/485 و 1372 و 4/1844 کیلوگرم در هکتار است که از نظر آماری اختلاف معنی‌دار است. همچنین میزان تولید در بین ماه‌های فصل رویش اسفند تا مرداد دارای اختلاف معنی‌دار بوده، بطوریکه 7/94 درصد تولید مرتع در 2 ماه اول رویش (اسفند و فروردین) و 3/5 درصد مابقی تولید علوفه در 4 ماه آخر دوره رویشی می‌باشد. لذا تولید علوفه در طی دوره رویش مناسب نیست. دیگر نتایج نشان داد میزان مصرف در سه سال به ترتیب 400 و 751 و 490 کیلوگرم در هکتار می‌باشد. هرچند از نظر آماری اختلاف معنی‌دار نیست اما درسال خشک 87، 83 درصد و در سال مرطوب 89، 6/26 درصد علوفه تولیدی مرتعی مصرف گردید. بنابراین در سال خشک، همزمان با کاهش تولید علوفه، بهره‌برداری دام تا 83 درصد افزایش یافته است که متناسب با ظرفیت مرتع نیست. دیگر نتایج نشان می‌دهد که سهم گیاهان یک‌ساله و چندساله در تولید کل مرتع به ترتیب، 81 و 19 درصد و سهم در جیره دام 90 و 10 درصد می‌باشد. بنابراین جهت رسیدن به تولید پایدار، مدیریت صحیح مرتع و استفاده از گونه‌هایی بومی از قبیل Onosma bulbotrichum،Ankyropetalum gypsophiloides، Convolvulus reticulatus و Salvia compressaتوصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Study the forage production and utilization in rangeland Saleh-Abad of Ilam

نویسندگان [English]

  • Ayad Aazami 1
  • Morteza Akberzadeh 2
  • Mashaallah Mohmadpour 3

1 Research Instructor, Forest, Rangeland and Watershed Management Research Division, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ilam, Iran,

2 Assistant Professor, Rangeland Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

3 Research Instructor, Forest, Rangeland and Watershed Management Research Division, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ilam, Iran.

چکیده [English]

Rangeland capacity depends on forage produced in the rangeland, the permitted range of plant species, forage quality and rangeland health. Range species have a certain production in months and years. Without recognize properties production plants and the rate consumption forage rangeland cannot programming and management at during a period of grazing. This study was conducted at 2009-2013 years, and rate forage production and utilization was measured. The rate of precipitation annual at 3 years were 138, 200 and 330 millimeter respectively. The results showed that total forage production was significantly different between years (p<0.01). Forage production were 485.7, 1372 and 1844.4 Kg per hectare respectively. The amount of production in the months of growing season (March to August) were significantly different, so 94.7 of pasture growth in the first 2 months (March and April) and three fifths% by feed-in last 4 months. The annual consumption of respectively 400 and 751 and 490 kg per hectare. Although not statistically significant, But in the dry year of 2008, 83% and in the wet year of 1389, 26.6% were used of pasture production. Therefore, in drought, at the same time as the reduction in forage production, the livestock utilization rate increased by 83%, which is not proportional to the rangeland capacity. Therefore, in order to achieve sustainable production, proper management of rangeland and the use of indigenous species such as Onosma bulbotrichum, Ankyropetalum gypsophiloides, Convolvulus reticulatus and Salvia compressa are recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Production
  • Rangeland Capacity
  • Saleh Abad
  • Utilization
-  Akbarzadeh, M., Moghadam, M., Jalili, A., Jafari, M. and Arzani, H., 2006. Effect of precipitation on cover and production of rangeland plants in Polour. Journal of the Iranian Natural Resources, 60 (1):307-322.
-  Ali-Akbarzadeh, E., Yeganeh, H. and Afrah, H., 2017. Changes of forage production and consumption of range species in Sabalan mountain rangelands, Ardabil Province. Iranian Journal of Range and Desert Research, 23 (3):567-577.
-  Baghestani, N., 2002. The effect of grazing goat on plant and animal production in rangelands Yazd Nodoshan. Ph. D. thesis rangeland management of Tehran University, Department of Natural Resources.
-  Gavazov, k., pernger, A., Buttler, A. and Spiegelberger, T., 2013. Dynamic of forage production in pasture- woodlands of the SWISS, Jura Mountains UNDER projected climate change scenarios. Journal of Ecology and Society, 18(1): 13p.
-  Ghelichnia, H., Arzani, H., Akbarzadeh, M., Farahpour, M. and Azimi, M., 2012. Investigation on variation trends of vegetation and yield in rangelands of Mazandaran province (2001-2005). Iranian Journal of Range and Desert Research, 19(2): 203-220.
-  Gomara, I., Bellocchi, G., Martin, R. and Ruiz-Ramos., 2018. Influence of climate variability on forage production of a permanent grassland in the French control. 20th EGU General Assembly, EGU2018, Proceedings from the conference held 4-13 April, 2018 in Vienna, Austria, p.19461.
-  Hussein (Reza), S. A. and Akbarzadeh, M., 2015. Studying the seasonal changes of production and consumption of range species in Sar Ali Abad rangelands. Iranian Journal of Range and Desert Research, 22 (2): 205-215.
-  Fridley, J. D., 2003. Diversity effects on production in different light and fertility environments: an experiment with communities of annual plants. Journal of Ecology, 91: 396- 406.
-  Khoda Hami, G. and Akbarzadeh, M., 2012. Seasonal variation of the production and consumption of plant species in grassland pasture warm and dry Sepidan. Fifth National Conference on Pasture and Rangeland, 20-22 May, Tehran, Iran.
-  Khodagholi, M. and Akbarzadeh, M., 2016. Production and consumption changes of range species in steppe rangelands (Case study: Soh site). Iranian Journal of Range and Desert Research, 23 (1):118-127.
-  Mirdavudi, H. R. and Sanadgol, A. A., 2012. Study of preference value of range plants in key ranges of Anjedan’s rangelands of Markazi province. Journal of Range and Desert Research Iran, 16 (2): 190-199.
-  Rashvand, S., Safari, H. and Ashouri sanjabi, P., 2012. Sustainability of forage production of some rangeland species using univariate method in mountainous rangelands of Middle Alborz, Qazvin province. Journal of Range and Desert Research, 19(2):355-369.
-  Sanadgol, A., 2001. Effect of systems and intensities of grazing on soil, plants and animals in the pasture Bromus tomentellus. Ph. D. thesis range Tehran University. Department of Natural Resources.
-  Zare, M., Fayaz, M., Goudarzi, G. R. and Farahani, A. F., 2012. Compare preference value Arak Aedan's plant species. Journal of Range and Desert Research Iran, 19(1):178-190.