نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
2 کارشناسی ارشد مرتع داری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
3 استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
4 مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان¬غربی
چکیده
تعیین کیفیت علوفه گونههای موجود در مراتع از مهمترین عواملی است که جهت محاسبه ظرفیت چرایی و مدیریت صحیح مراتع لازم و ضروریست. در این تحقیق کیفیت گونه گیاهیlibanoticum Agropyron در سه مرحله فنولوژیک در دره نژ ارومیه مورد بررسی قرار گرفت. بعد از نمونهبرداری نمونهها به آزمایشگاه منتقل گردید. شاخصهای کیفی دیواره سلولی منهای همیسلولز (ADF)، درصد ماده خشک قابل هضم (DMD)، انرژی متابولیسمی (ME) و پروتئین خام (CP) اندازهگیری شدند. نتایج بدستآمده نشان داد تفاوت معنیداری در فاکتورهای مورد اندازهگیری در (سطح احتمال 1%) در مراحل مختلف فنولوژی وجوددارد. در این گونه کیفیت علوفه در مرحله رویشی بیشتر از کیفیت علوفه در مرحله گلدهی و بذردهی میباشد. البته میزان پروتئین خام این گونه از آغاز تا پایان رویش روند کاهشی دارد و تفاوت میانگین آن، در رشد فعال با گلدهی و بذردهی معنیدار است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Determination of forage quality of Agropyron libanoticum Hack at different phenological stages
نویسندگان [English]
- Seyed Akbar Javadi 1
- Shadi Mohamad pori naeem 2
- Hossein Arzani 3
- Ahmad Ahmadi 4
1 Assistant professor, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 M.Sc. in Rangeland Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
3 Professor, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
4 Research Instructor, Research Center for Agriculture and Natural Resources, West Azerbaijan, Urmia, Iran
چکیده [English]
Determination of forage quality of rangeland species is one of the fundamental factors for evaluation of grazing capacity and management of rangelands. In this study, forage quality of Agropyron libanoticum was compared in three phenological stages in Nejh valley, Urmia. After sampling, quality indices such as ADF, CP, ME and DMD were measured in laboratory. Results showed that there were significant differences among the growth stages (at 1 % level of probability). Forage quality of vegetative growth stage was higher than that of flowering and seed ripening stages. Crude protein content decreased from early growth to the end of growth and there was significant difference among vegetative growth stage and flowering as well as seed ripening stage.
کلیدواژهها [English]
- Agropyron libanoticum hock
- forage quality
- phenological stages
- Production
- Urmia
- Nejh valley