همکاری با انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان

2 نویسنده مسئول، دانشیار، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه گلستان، گرگان

3 دانشیار، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه گلستان، گرگان

چکیده

گیاه Puccinelliadistans گیاهی چند ساله مرتعی و مقاوم به شوری از تیره گندمیان می‌باشد. این پژوهش به‌منظور بررسی چگونگی اثر سطوح مختلف شوری، بر رشد، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان و عناصر معدنی گیاه Puccinelliadistans انجام شد. آزمایش بر پایه طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار در گلخانه به اجرا در آمد. شوری شامل سه سطح 0، 100 و 200 میلی‌مولار کلرید سدیم بود. گیاهان قبل از رسیدن به مرحله زایشی برداشت شدند. نتایج آزمایش نشان داد که تیمار‌های شوری منجر به کاهش صفات رشد شامل طول بخش هوایی و کل، وزن تر و وزن خشک، تعداد برگ و میزان آب نسبی گیاه گردید. شوری سبب افزایش میزان سدیم، کاهش میزان پتاسیم و همچنین کاهش نسبت پتاسیم به سدیم در بخش هوایی و ریشه شد. فعالیت آنزیم‏های کاتالاز و پلی‌فنل‏اکسیداز بخش‏ هوایی در تیمار 200 میلی‌مولار کلرید سدیم نسبت به شاهد کاهش یافتند، هرچند این تیمار شوری فعالیت آنزیم‏های کاتالاز، پراکسیداز محلول و دیواره‏ای و پلی‌فنل‏اکسیداز در ریشه و پراکسیداز دیواره‏ای در بخش‏هوایی را افزایش داد. شوری باعث افزایش کلروفیلa، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها و کاهش میزان پراکسید هیدروژن شد، اما اثر معنی‌داری در میزان پراکسیداسیون لیپید بخش ‏هوایی و ریشه گیاه نداشت. این نتایج نشان می‌دهد که تیمارهای شوری به‌رغم کاهش رشد و افزایش یون سدیم در گیاه Puccinelliadistans منجر به تنش اکسیداتیو نشده است. احتمال دارد که کاهش میزان پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم و کاهش میزان آب نسبی در کاهش رشد ناشی از شوری دخیل باشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effects of salinity on growth, antioxidant enzymes activity and ions accumulation in Puccinellia distans (jacq.) parl

نویسندگان [English]

  • Zahra Soleimannejad 1
  • Ahmad Abdolzadeh 2
  • Hamid Reza Sadeghi Pour 3

1 PhD Student, Department of Biology, Faculty of Science, Golestan University, Gorgan, Iran

2 Associate Professor, Department of Biology Golestan University

3 Associate Professor, Department of Biology, Faculty of Science, Golestan University, Gorgan, Iran,

چکیده [English]

Puccinellia distans is a perennial, salt tolerant forage species that belongs to Poaceae family. The main objective of the present study was to evaluate the effect of different levels of salinity ongrowth, antioxidant enzymes activity and mineral accumulationin Puccinellia distans. The experiment was conducted based on a completely randomized design with five replications in green house. Salinity levels included 0, 100 and 200 mM NaCl. Plants were harvested before reproductive stage. The results indicated that salinity imposed significant reduction in growth of plants including shoot and total length, fresh and dry weight, leaf number and relative water content. Concentration of Na+ decreased and concentration of K+ and K+/Na+ ratio increased due to salinity in both shoots and roots. The activity of catalase and polyphenol oxidase decreased in shoots of plants treated with 200 mM NaCl compared to control, however, the activity of catalase, cell wall and soluble peroxidase, and polyphenol oxidase in roots and cell wall peroxidase in shoots of plants indicated significant increase due to the same salt treatment. Salt treatments led to increase of chlorophyll a, total chlorophyll and carotenoids contents and the amount of hydrogen peroxide. However, no significant change was observed in the amount of lipid peroxidation in roots and shoots. The results indicated that in spite of growth retardation and Na+ accumulation, salt treatments did not induce oxidative stress in Puccienellia distans. The reduction of K+ concentration, K+/Na+ ratio and relative water content may cause decrease of plant growth.

کلیدواژه‌ها [English]

  • accumulation of minerals
  • Antioxidant enzymes
  • Puccienellia distans
  • Salinity