کورش بهنام فر؛ سید عطاءاله سیادت؛ محمدحسن صالحه شوشتری
دوره 16، شماره 1 ، خرداد 1388، ، صفحه 86-95
چکیده
آگاهی از ارزش غذایی گونههای مختلف تشکیل دهندة علوفه مرتع در زمانهای مختلف جهت مدیریت بهرهبرداری و رسیدن به اهداف تولیدی ضروریست. به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی شش گونة مهم مرتعی مربوط به مراتع نیمه استپی گرم خوزستان شامل:Astragalus gypsicolus ،Astragalus sieberi ، Medicago laciniata، Medicago polymorpla ، Hyparrhenia hirta و Onobrychis gypsicola در دو مرحلة رشد ...
بیشتر
آگاهی از ارزش غذایی گونههای مختلف تشکیل دهندة علوفه مرتع در زمانهای مختلف جهت مدیریت بهرهبرداری و رسیدن به اهداف تولیدی ضروریست. به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی شش گونة مهم مرتعی مربوط به مراتع نیمه استپی گرم خوزستان شامل:Astragalus gypsicolus ،Astragalus sieberi ، Medicago laciniata، Medicago polymorpla ، Hyparrhenia hirta و Onobrychis gypsicola در دو مرحلة رشد فنولوژیک (رشد رویشی و گلدهی) نمونهبرداری انجامشد. نمونهها در شرایط سایه خشک شدند و پس از آن شاخصهای مهم ارزش غذایی آنها (پروتئین خام، الیاف خام، ADF، ماده خشک قابل هضم، انرژی قابل متابولیسم، خاکستر، کلسیم و فسفر) در دو مرحلة فنولوژیک اندازهگیری شد و در یک طرح آماری اسپلیت پلات در قالب بلوکهای کامل تصادفی به کمک نرمافزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل آماری و میانگینها به کمک آزمون دانکن مورد مقایسه قرار گرفتند. بررسی نتایج نشان میدهد که کیفیت علوفه در کلیه گونهها در مرحلة رشد رویشی بالاتر از مرحلة گلدهی بود؛ بنحوی که با پیشرفت مراحل فنولوژیک از میزان پروتئین خام، ماده خشک قابل هضم، انرژی قابل متابولیسم، درصد خاکستر، کلسیم و فسفر کاسته شد، در حالی که بر میزان الیاف خام و دیوارة سلولی منهای همیسلولز (ADF) افزوده میشود. در میان گونههای مورد مطالعه بالاترین درصد پروتئین خام و کمترین درصد ADFمربوط به گونة Astragalus gypsicolus و کمترین درصد پروتئین خام و بیشترین درصد ADF به گونه Hyparrhenia hirta اختصاص داشت. اگرچه لگومهای مرتعی از نظر ماده خشک قابل هضم از لحاظ آماری در 5 گروه مجزا قرار گرفتند اما مقدار هضمپذیری آنها بین 4/68 تا 8/75 درصد تعیین گردید، در حالی که تنها گراس مورد مطالعه دارای 42 درصد ماده خشک قابل هضم بود.